Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jizerská 50 2012

9. 1. 2012

Na Jizerskou 50 jsme odjeli ve složení Radim Zeman, Dušan Karpíšek a Míra Anderl. Bohužel jsme se museli obejít bez Petra Popeli, který se loni osvědčil nejen jako servis závodníkům, ale i jako řidič, fotograf a kuchař týmu. Před pátečním odjezdem do Jablonce nad Nisou však onemocněl. Spolu s námi se výpravy ještě zůčastnili Míra Čoudek, který s námi byl již minulý rok a Libor Kouba.

Ubytování jsme, stejně jako při minulém ročníku, měli v Jablonci odkud je to na stadion do Bedřichova 15 minut autem, což pro nás bylo výhodné.

V sobotu jsme naplánovali krátký, asi hodinový trénink v Bedřichově. Ten se ukázal jako velice důležitý nejen proto, že jsme všichni stáli na běžkách poprvé v této sezoně, ale i k otestování připravených lyží. Radim zjistil až zde, že běžky, které mu Dušan připravil, nejsou kompatibilní s jeho botami, takže pro něj byl tento trénink nejspíš rozhodující pro celý závod .  Po tréninku jsme odjeli do Liberce vyzvednout startovní čísla a nasát trochu atmosféry Jizerské 50. Po příjezdu "domů" začala ta pravá běžkařská alchymie. Dušan s Mírou začli v kuchyni připravovat běžky pro závod. Nejprve jsme zažehlili skluzný vosk a poté jsme se rozhodli zažehlit červenej stoupák a přez něj rozkorkovat růžovej. S pocitem dobře odvedené práce jsme se posilnili domácí tlačenkou s octem a cibulkou. Brzy jsme šli spát, aby jsme načerpali potřebnou energii.

Ráno jsme vyrazili na stadion, kde jsme se už jen převlekli a šli se řadit do startovních vln. Míra s Dušanem do 6. vlny, Radim s Čoudou a Liborem do vlny 7. Když startovala 4. vlna, zjistil Míra, že nemá rukavice, což je před 50 km v častém sněžení a větru velký problém. Naštěstí je stihl ještě zakoupit ve stánku na stadionu a tak jsme mohli všichni na start.

Letošní závod se stal peklem již na začátku. Stopa v podstatě neexistovala po celou trasu. Sníh byl měkký, na který připadával nový mokrý sníh. Celým závodem jsme se protrápili do cíle s vynaložením maximálního úsilí, avšak závod neměl s klasickým stylem mnoho společného. Tomu odpovídají dosažené časy. Kompletní výsledky naleznete zde.

Doufáme, že v následujících závodech nám bude přát počasí a jména závodníků ŠROT TÝMU budou vidět ve výsledkových listinách na co nejvyšších pozicích.